Een zoektocht naar jezelf is een weg die je bewust kiest. Het leven heeft te maken met 3 cycli.

  1. Persoonlijke ontwikkeling van de mens; het vergaren van kennis en wijsheden die buiten jezelf liggen en die je kunnen helpen op de reis door het leven.

  2. Ontwikkeling van de volwassene; uit de vergaarde wijsheden van de 1e cyclus moet blijken dat ze een deel van jezelf zijn geworden. Het is een moeilijke en veelzijdige cyclus. Bij alles wat er op je weg komt, wordt er van je gevraagd om in harmonie met jezelf te blijven. In deze cyclus moet je de confrontatie met jezelf aangaan. Loslaten waar je voorheen aan vastklampte en je angsten overwinnen. Een zware cyclus, en één van hard werken.

  3. De beloningscyclus is de volmaakte afsluiting van de lange weg die in de twee cycli ervoor zijn bewandeld. Misschien moeten er nog wat puntjes op de i worden gezet, maar wanneer deze laatste cyclus is bereikt, dan ben je tot ongekende hoogten gegroeid. Je bent je hiervan ook bewust en je bent in staat om ervan te genieten. Je beseft tevens dat je in staat bent nieuwe wegen in te slaan, naar nog grotere hoogten als een nog grotere uitdaging.

Om je een indruk te geven van hoe je weg er mogelijkerwijs uit zou kunnen zien wil ik je mijn lezing ‘een zoektocht naar jezelf’ stapsgewijs tonen Een zoektocht naar jezelf. Er bestaat een mogelijkheid om deze lezing in groepsverband te tonen, voor meer informatie neemt u even contact met mij op.

Waarom persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling?


Op de eerste plaats omdat ik dit zo heb ervaren, ik heb bepaalde kwaliteiten ontwikkeld en ik ben gegroeid! Ik gebruik hiervoor als steun het chakramodel die mij regelmatig tot steun is geweest en die mij ook heeft laten inzien dat een goede gronding noodzakelijk is om je pad met succes te kunnen volgen.


Er komt een moment in je leven dat er iets van je wordt verwacht, je moet een keuze  maken! Maak je deze keuze niet dan wordt deze voor je gemaakt. Vraag mij niet door wie en hoe dat gaat, maar je wordt gedwongen om een nieuwe richting in te gaan. Deze nieuwe weg in te gaan lukt niet met zelfmedelijden! Dus wordt er kracht en doorzettingsvermogen van je verwacht. Een positieve instelling!


GEDULD was de belangrijkste boodschap tijdens mijn wandeling. Ik werd gesteund en teleurgesteld. Door mensen die mij zeer dierbaar waren. Ik keek tegen ze op en was loyaal naar ze, maar juist door hun werd ik gekwetst. Ik was blij en soms ook verdrietig maar beide emoties waren nodig om duidelijkheid te krijgen in welke stappen ik moest zetten om verder te komen om mijn doel te bereiken.


Op het moment dat je in zo’n nare, pijnlijke en hopeloze situatie terecht bent gekomen, dat je leven even helemaal op zijn kop lijkt te staan, wordt van jou verwacht dat je de kalmte bewaard. Misschien stort je wereld wel helemaal in elkaar maar het is een nieuw begin een nieuwe start!


Je probeert je groot te houden, maar innerlijk ga je schuil achter een masker. Je wilt wel verandering in de situatie maar je weet niet hoe je dit moet aanpakken. Je verlangt naar steun maar weet eigenlijk ook wel wat je wilt, je weet het alleen nog geen handen en voeten te geven. Intuïtief weet je dat het goed komt dat het zo heeft moeten gaan om een bepaald verlangen, wens of droom in vervulling te laten gaan. Maar het is een groot verlies, het was een fijne echtgenoot/echtgenote/kind/huisdier; het was een fijne baan het was in ieder geval iets waar jij je mee verbonden voelde wat veel waarde voor je had.


Je raakt door deze ervaring enigszins uit balans je bent op zoek naar evenwicht, wat gebeurt er NU en wat is er nou precies gebeurd. Het wordt helder en je ziet in dat er iets moet veranderen maar beseft ook dat deze verandering bij jezelf ligt.
Je gaat voelen, de pijn die je misschien even hebt weggedrukt moet je onder ogen zien. Misschien zoek je naar rust, liefde, waarheid, vrede, vreugde of licht maar alles kost tijd!


Je gaat je aandacht richten, wat is NU echt belangrijk?
Wat wil IK, wat kan IK, waar wil IK heen? Er komt een moment dat het je duidelijk begint te worden, je ziet weer een lichtpuntje.Er zijn wel wat mogelijkheden, maar hier moet je je voor inzetten maar dit biedt wel weer perspectief.


Langzamerhand wordt het je duidelijk dat je het verleden moet loslaten, dat je verder moet nieuwe mogelijkheden moet ontdekken. Je kunt niet vasthouden aan het verleden, je leven gaat door. Als je het ziet als een film waar jij de regisseur van bent dan maak je een happy END!


Je geeft jezelf over want deze worsteling heeft al zo lang geduurd, het gaat zoals het gaat en je hebt er volledig vertrouwen in dat het goed komt.


Ik ben deze weg gegaan en heb mezelf overgegeven aan de situatie maar heb wel mijn koers gehouden. Ik hoop dat ik met mijn presentatie en verhaal anderen verder kan helpen want dat is mijn intentie.


Carl Jung heeft eens gezegd: ‘Wie naar buiten kijkt, droomt; wie naar binnen kijkt, wordt wakker.’